Make your own free website on Tripod.com

BiHStudenti Dodatak

Istorija Avijacije
Home | Avijacija | Meterologija | Istorija | Slike | Linkovi

Ovo je uvod u Istoriju avijacije

Prozor u Proslost Od sporta ludaka ", kako je nekad javnost nazivala samoubilacke pokusaje pojedinaca sa aeroplanima, postala je jedna od najznacajnijih i najatraktivnijih djelatnosti ljudskog uma: Vazduhoplovstvo. Iako covijek jos nije postao ptica, uspio je da podigne u vazduh sta god je pozelio, i ono sto hoce i ono sto nece da leti. Od dimnjaka do tepiha iz 1001 noci.

Onog trenutka kad je sebicni Dedal, zbog bolesne zavisti prilicno nepromisljeno bacio svog nadarenog ucenika Talusa sa zidina Akroplja-dogadaji su se cak i za vazduhoplovstvo poceli odvijati filmskom brzinom. Jer sa rodjenjem jedne od najljepsih vazduhoplovnih legendi, one o Dedalovom i Ikarovom bjekstvu na krilima iz tamnice kristaskog kralja Minosa, rodjeni su prvi VAZDUHOPLOVCI.

Leonardo Da Vinci(1425-1519), u pocetku prica o Dedalu i Ikaru inspirisala je renesansnog slikara, vajara i arhitektu. On je pokusao tehnicki da rijesi covjekov problem letenja, njegov nacrt je bio zavrtaj u nasem svijetu bolje poznato kao Helikopter. On je prvi izmislio padobran, ali njegova zamisao je samo ostala na papiru. Sacuvane su mnoge njegove biljeske koje je zbog straha od inkvizicije pisao s desna na lijevo, tako da su mogle jedino da se citaju uz pomoc ogledala. Nazalost rodio se nekako prerano!

Bio je odlican matematicar, a i fizicar za svoje vrijeme. Mnogo je ljudi pokusalo da pokusa da se vine u plave dubine neba, ali to je napokon upalilo braci Wright 1903 godine.17tog Decembra, na brdku koje se zove Kitty Hawk u Sjevernoj Karolini, Olive Wright je bio prvi covjek koji je ostao u zraku 128 stopa i neki 12 sekundi odignit od zemljanog tla. Naravno dramaticno poslije toga su se poceli razvijati procesi avijacije.

To je bilo nekad tako, a sad znate da ,hvala Bogu tehnologiji, imamo adventivne avione koji dostizu brzinu i do 2 puta brze nego zvucni signal. Avion je lako nacrtati, malo teze ga napraviti, a letjeti to jest upravljati jedan avion, to je sve. O principima upravljanja u sljedecem javljanju.

Enter secondary content here

Enter secondary content here

Enter supporting content here